Tulli muistuttaa: ota rajoitukset huomioon siemeniä tai taimia tilatessa

Kevään alkaminen saa monen tilaamaan siemeniä tai taimia verkosta ja mahdollisesti EU:n ulkopuolelta.

Tulli muistuttaa, että tilaamisen liittyy monia rajoituksia. Tilaaminen ilman kasvinterveystodistusta on kielletty ja tilaukselle on Suomessa järjestettävä tuontitarkastus.

Tuontivaatimukset kannattaa selvittää Ruokavirastosta hyvissä ajoin ennen tilauksen tekemistä, jotta ne eivät jää tulliin tietämättömyyden vuoksi.

Kasvien tilaamista on rajoitettu EU:n ulkopuolelta, jotta kasvitautien ja tuholaisten leviäminen estettäisiin.

Joidenkin kasvien tuonti on kielletty kokonaan

Tiettyjä kasveja ei saa tuoda lainkaan EU:n ulkopuolisista maista. Maahantuontikiellossa ovat esimerkiksi havukasvit, sitruspuut, siemenperuna ja tulipoltteen isäntäkasvit, kuten omena- ja päärynäpuut.

Ilman kasvinterveystodistusta et voi tilata kasveja

Kaikilla taimilla, ruukkukasveilla, viherkasveilla, pistokkailla, mukuloilla ja kylvösiemenillä on oltava kasvinterveystodistus EU:n ulkopuolelta tilattaessa. Jos kasvinterveystodistusta ei saa, ei voi tilata. Kasvinterveystodistuksen myöntää lähettäjämaan kasvinterveysviranomainen ja se on maksullinen.

Kasvilähetyksille tulee tilata tuontitarkastus

Kaikki kasvilähetykset ja osa siemenlähetyksistä tarkastetaan maahantuonnin yhteydessä. Nettitilaajan tulee ilmoittaa lähetyksestä Ruokavirastolle, kun lähetys on saapunut Suomeen. Tarkastus on maksullinen. Jos kaikki on tarkastuksessa kunnossa, lähetyksen saa kuljettaa perille ja ottaa käyttöön, muussa tapauksessa lähetyksen maahantuonti kielletään.

Tulli valvoo maahantuontia. EU:n ulkopuolelta vailla kasvinterveystodistusta tuodut kasvit ja kasvituotteet otetaan haltuun ja hävitetään. Ruokavirasto käsittelee tuonti-ilmoitukset ja tarkastaa lähetykset.

Jaa artikkeli: