Hyvä ja paha testosteroni -kirja julki: Ilpo Huhtaniemi tarkastelee vaikutusta seksuaalisuuteen ja yhteyksiä riskinottoon osakemarkkinoilla

Testosteroni kytkeytyy melkein kaikkeen siihen, missä miehet ja naiset eroavat toisistaan fyysisesti ja psyykkisesti. Lisääntymisendokrinologian ja fysiologian emeritusprofessori Ilpo Huhtaniemi tarkastelee juuri ilmestyneessä Hyvä ja paha testosteroni -teoksessaan tätä hormonia, joka vaikuttaa jo ennen syntymää ja aina miehen elämän loppuun asti.

Vaikka monelle tulevat testosteronista mieleen lähinnä seksi, aggressio ja kehonrakentajien pullistelevat lihakset, se vaikuttaa lukuisin tavoin miehen terveyteen ja käyttäytymiseen. Testosteroni ei säätele ainoastaan elimistön biologisia toimintoja vaan sen vaikutukset ovat myös psyykkisiä.

”Se on pääkonna urheilijoiden dopingissa ja käyttövoima setämiesten toksisessa maskuliinisuudessa, ja se aiheuttaa seksuaalista häirintää, väkivaltaa, rikoksia ja raiskauksia. Aika ikävä hormoni, jota ilman elämä voisi olla seesteisempää. Testosteroni on toki kaikkea tätä, mutta ennen kaikkea se saa aikaan ja pitää yllä laajan kirjon miehelle ominaisia elin- ja käyttäytymistoimintoja, pidetään niitä sitten hyvinä tai huonoina”, Huhtaniemi kirjoittaa. Parhaimmillaan testosteroni voi tehdä miehestä anteliaan, rehellisen, suojelevaisen ja altruistisen.

Huhtaniemi kokoaa Hyvä ja paha testosteroni -kirjassaan yhteen tutkimustietoa hormonista. Hän tarkastelee esimerkiksi sen vaikutusta seksuaalisuuteen ja yhteyksiä riskinottoon osakemarkkinoilla sekä pureutuu hormonin väärinkäyttöön urheilussa ja hyväksyttyyn lääkinnälliseen käyttöön. Huhtaniemi pohtii myös testosteronin hyödyntämistä miehen ehkäisymenetelmänä:

”Testosteroni on osoittautunut toistaiseksi tehokkaimmaksi hormonipohjaiseksi miehen ehkäisymenetelmäksi. Testosteroniehkäisy ei vaikuta välittömästi, vaan kestää 2–3 kuukautta ennen kuin hoidon täysi teho saavutetaan, koska jo kehittymään alkaneet siittiösolut kypsyvät hoidon alussa ennen kuin uusien siittiöiden tuotanto lakkaa kokonaan. Odotusaika on suunnilleen sama kuin vasektomiassa”, Huhtaniemi kertoo.

Teoksessa kumotaan myös hormonista vallitsevia myyttejä. Esimerkiksi vastoin yleistä uskomusta miehen testosteronitasot laskevat vain vähän iän karttuessa.

Jaa artikkeli: