DNA listasi kuluneen vuoden myydyimmät älypuhelimet – Samsung jyrää

DNA:n joulukuun Top 15 -listan ykkössijalla jatkaa Samsung Galaxy A50, joka on samalla myös koko vuoden 2019 myydyin puhelin DNA:lla. Joulukuun toiselle sijalle nousi Samsungin S10-sarjan edullisempi lippulaivamalli Samsung Galaxy S10e, joka on tämän joulun kiistattomia hittituotteita. Kolmoseksi nousi Applen syksyn uutuuksien normalisoituneen saatavuuden myötä Apple iPhone 11.

– Joululahjapaketteihin on tänä vuonna hankittu aiempaa arvokkaampia puhelimia. Puhelimien käyttö monipuolistuu entisestään ja myös vaatimukset laitteille kasvavat, kertoo DNA Kaupan toimitusjohtaja Sami Aavikko.

– Myös laitteen suojaamiseen kiinnitetään yhä enemmän huomiota. Jos lahjapaketista ei löytynyt suojakuorta ja näytönsuojalasia, on sellaiset syytä hankkia uuteen puhelimeen ensi tilassa. Suojaamalla laitteen asianmukaisesti käyttäjä huolehtii myös puhelimensa jälleenmyyntiarvon säilymisestä. Vanhan puhelimen vaihtoon tuominen on yleistynyt selvästi vuoden 2019 aikana, Aavikko kertoo.

Joulukuun Top 15 -listalla on kaikkiaan kuusi Samsungin puhelinmallia, ja Samsung on myös koko vuoden ykkönen saatuaan viidentoista myydyimmän puhelimen listalle kaikkiaan kahdeksan mallia. Applella on kummallakin Top 15 -listalla toiseksi eniten puhelinmalleja – joulukuussa viisi ja koko vuoden listalla neljä. Kolmanneksi ylsi Huawei, joka sai joulukuun listalle kolme puhelinmallia ja koko vuoden myydyimpien joukkoon kaksi puhelinta. Honor on joulukuun listalla yhdellä mallilla, mutta merkki ei yltänyt koko vuoden Top 15 -joukkoon. OnePlus sai koko vuoden listalle suosikkimalli OnePlus 6T:n.

– Koko vuoden myydyimpien laitteiden joukossa ei ole varsinaisia yllätyksiä. Listaa hallitsevien Samsungin ja Applen lisäksi mukaan mahtuvat myös viime vuoden suosikkimalli OnePlus 6T sekä Huawei Nova 3. Samsungin menestyksestä tekee erityisen hienon se, että kärjessä kuukaudesta toiseen pysytelleet A50 ja A40 tulivat myyntiin vasta alkukesästä. Moni vuoden 2019 suosituimmista malleista on epäilemättä myös alkuvuoden 2020 halutuimpien älypuhelinten joukossa, Aavikko ennustaa.

Yksittäisistä puhelinmalleista eniten Top 15 -sijoituksia vuonna 2019 ottivat Apple iPhone 8 ja Apple iPhone 7 – molemmat olivat mukana listalla 11 kertaa. Kaikkiaan kahdeksan listapaikkaa vuoden aikana ottivat Samsung Galaxy A50, Samsung Galaxy A40 ja Apple iPhone XR. Seitsemän kertaa listalle nousivat Huawei Nova 3 sekä Samsung Galaxy -mallit A70, A20e ja A10.

oulun aika poikkeaa matkaviestinverkon datankäytössä tavallisista päivistä, kun uudet puhelimet otetaan käyttöön ja lahjaksi saatuihin laitteisiin ryhdytään lataamaan päivityksiä, ohjelmia ja sovelluksia. Jouluaatto on noin kello 13:een saakka matkaviestinverkon datankäytön kannalta tavallista päivää hiljaisempi, mutta iltapäivällä mobiilidatan käyttö kääntyy jyrkkään nousuun.

– Verkkodatasta voimme päätellä, että lahjapaketteja ryhdytään avaamaan iltapäivällä neljän paikkeilla. Eittämättä puhelin on suosittu ja toivottu lahja, sillä uusia puhelimia otettiin tänä jouluaattona parin-kolmen tunnin aikana heti kello 16:n jälkeen käyttöön noin kuusinkertainen määrä tavallisen päivän vastaavaan aikaan verrattuna, Aavikko kertoo.

Puhelimien lisäksi joulupaketeista on löytynyt myös mm. pelikonsoleita ja tietokoneita.

– Näihin ladataan pelit ja päivitykset netin kautta, mikä näkyy erityisesti joulupäivän aamusta alkaen. DNA:n matkaviestinverkossa siirretyn datan määrä on normaalia arkipäivää korkeammalla tasolla taas heti joulupäivän aamusta, ja sama jatkuu vain yltyen koko päivän, Aavikko kertoo.

Videosisältöjen katselu tuotti jouluna suurimman osan matkaviestinverkon dataliikenteestä. Videoiden katselun tuottama dataliikenne tuplaantui edelliseen jouluun verrattuna.

– Video- ja tv-sisältöjä tarjotaan yhä enemmän ja entistäkin korkeampilaatuisena. Käyttäjillä on entistä enemmän hyvälaatuisia, tarkkanäyttöisiä laitteita, joilla voi katsoa myös esimerkiksi 4K-kuvaa. Nopeat ja laadukkaat datayhteydet mahdollistavat näin huiman kasvun dataliikenteessä, Aavikko toteaa.

DNA:n myydyimmät puhelimet joulukuussa 2019

01. (1.) Samsung Galaxy A50
02. (3.) Samsung Galaxy S10e
03. (4.) Apple iPhone 11
04. (11.) Huawei P Smart 2019
05. (6.) Samsung Galaxy A40

06. (5.) Apple iPhone 8
07. (2.) Samsung Galaxy A20e
08. (-) Huawei Y5 2019
09. (7.) Samsung Galaxy A70
10. (14.) Apple iPhone 7

11. (9.) Samsung Galaxy A10
12. (-) Honor 20 Lite
13. (-) Apple iPhone 11 Pro
14. (15.) Huawei P30 Lite
15. (13.) Apple iPhone XR

(Edellisen kuukauden sijoitus sulkeissa.)

Koko vuoden 2019 myydyimmät puhelimet DNA:lla

01. (-) Samsung Galaxy A50
02. (-) Samsung Galaxy A40
03. (1.) Apple iPhone 7
04. (5.) Apple iPhone 8
05. (-) Samsung Galaxy A10

06. (-) Apple iPhone XR
07. () Huawei Nova 3
08. (-) Samsung Galaxy A70
09. (-) OnePlus 6T
10. (-) Samsung Galaxy A20e

11. (-) Huawei P Smart 2019
12. (-) Samsung Galaxy S10e
13. (-) Samsung Galaxy J6
14. (-) Apple iPhone XS
15. (-) Samsung Galaxy A7

(Vuoden 2018 sijoitus sulkeissa.)

Jaa artikkeli: