DJ-legenda Proteus lopettaa 25-vuotisen uransa – jäähyväiskiertue 2020

Yksi maamme tunnetuimmista alansa huipuista ja kansainvälisestikin palkittu Proteus lopettaa uransa. Tämä synkän soundin valtiaaksi kutsuttu artisti on tehnyt 25-vuotisen uran levyjen takana ja lavalla ja käynnistää jäähyväiskiertueensa vuonna 2020.

Proteus tekee vuoden kuluessa vielä useita keikkoja niin Suomessa kuin ulkomailla. Luvassa on mm. kuuden tunnin maratonveto Turun Apollossa 5. tammikuuta sekä esiintymisiä ainakin Hollannissa, Australiassa, Saksassa, Ruotsissa ja Isossa-Britanniassa. Proteuksen viimeinen esiintyminen on lauantaina 12. joulukuuta Helsingin Kaapelitehtaan Merikaapelihallissa, jossa nähdään lavalla myös hänen vanha DJ-kollegansa Orkidea.

Proteus-taiteilijanimen takana on tuottaja-kitaristi-promoottori Harri Andersson, joka on erikoistunut raskaan konemusiikin soittamiseen yhdistäen siihen lukuisia eri elektronisen musiikin tyylilajeja. Proteus on ainoa DJ maailmassa, joka on äänestetty kaksi kertaa peräkkäin maailman parhaaksi rankemman konemusiikin DJ:ksi. Hän sai nämä tunnustukset Hard Dance Awards -äänestyksissä vuosina 2004 ja 2005.

Proteus on tehnyt myös kotimaisen elektronisen musiikin historiaa pääsemällä yhdessä Daruden kanssa ensimmäisenä suomalaisena artistina kansainvälisesti arvostetulle elektronisen musiikin DJMag Top100 -artistin listalle vuosina 2004 ja 2005. Kyseiselle listalle ei ole yltänyt Proteuksen ja Daruden lisäksi Suomesta kuin Super8 & Tab sekä Paavo Siljamäki Above & Beyond -yhtyeestä.

– Totta kai on kaihoisa olo, nyt kun viimeinen vuosi on edessä, Harri Andersson kertoo. – Mutta ikuisestikaan ei voi jatkaa ja oma terveyteni on viime vuosina antanut ymmärtää, että nyt on aika hidastaa tahtia. Nyt, kun tulee 25 vuotta täyteen, tuntuu luontevalta lopettaa ja jättää esiintymislavat. Mutta musiikkia en jätä, vaan aion jatkossakin tehdä tapahtumien järjestäjän ja promoottorin töitä ja muutoinkin olla vahvasti alan taustavaikuttajana, Andersson jatkaa.

Proteus on tehnyt uransa aikana tuhansia keikkoja, ja hän on kiertänyt ulkomailla ahkerasti tehden esimerkiksi Australiaan 19 eri kiertuetta. Hänen ensimmäinen virallinen esiintymisensä oli Oranssi ry:n edesmenneissä Katajanokan-tiloissa järjestetyssä Underground Techno -tapahtumassa 1995.

Jaa artikkeli: