Boulder Dash on yksi kaikkien aikojen parhaista videopeleistä

First Star Software julkaisi vuonna 1984 Atarin 8-bittisille tietokoneille ja mm. Commodore 64:lle puzzle-pelin Boulder Dash, joka on monissa äänestyksissä valittu jopa aikakautensa parhaaksi peliksi.

Kun Pelit-lehti järjesti vuonna 2006 äänestyksen parhaasta C64-pelistä, niin voittajaksi selviytyi Bubble Bobble ja Boulder Dash oli sijalla yhdeksän. 2015 järjestetyssä äänestyksessä kärkeen nousikin nimenomaan Boulder Dash!

Useita jatko-osia saanut ja virkeästi vuosikymmenet elänyt Boulder Dash on siitä harvinainen peli, että sen oikeudet omistaa edelleen sama firma 80-luvulta, First Star Software, jonka toinen klassikkojulkaisu on sarjakuviin perustunut Spy vs. Spy.

Mutta miltä näytti se aivan ensimmäinen Commodore 64:n Boulder Dash – oliko aika kullannut muistot?

Peli-ideahan on yksinkertainen: hahmo kerää timantteja, mutta putoilevat kivet ja muut esteet vaikeuttavat tehtävää. Boulder Dash on paljolti ongelmanratkaisua, mutta aikarajoitteen ja tiukkojen tilanteiden vuoksi myös toiminnallinen suoritus.

Allekirjoittaneellakin Boulder Dashille on vankka sija sydämessä – se oli Pack of Aces -nimisen kokoelman osana ensimmäinen pelihankintani Commodore 64:n ohessa.

Kaivoin Boulder Dashin naftaliinista ja muistot heräsivät heti henkiin. Peli on mukavan haasteellinen: vääriä ratkaisuja tekemällä joutuu pattitilanteisiin – kuten Turbovision pelisessiossa heti kävikin. Tähän jos mihin, olisi mukava jäädä koukkuun uudestaan…

Tältä vanha kunnon peli näyttää Commodore 64:llä:

Jaa artikkeli: