Tekoälyn kiihtyvä kehitys muuttaa arkea, työtä ja oppimista – Älykäs huominen -kirja ilmestyi

Asiantuntijat selvittävät uudessa Älykäs huominen -kirjassa tekoälyn merkitystä sekä ihmisen roolia nopeasti digitalisoituvassa maailmassa. Teoksessa käydään läpi esimerkiksi koneoppimisen hyödyntämistä ja aivojen pärjäämistä tietotulvassa sekä pohditaan, voisiko tekoäly korvata opettajan tai taiteilijan.

Tekoäly ei enää ole tieteiskuvitelmaa vaan saumaton osa digitaalista arkeamme. Teknologinen kehitys muuttaa maailmaa, mutta sen takana on aina ihminen päätöksineen ja päämäärineen.

Älykäs huominen. Miten tekoäly ja digitalisaatio muuttavat maailmaa? -teoksessa eturivin tutkijat kertovat monipuolisesti tekoälyn ja digiteknologioiden luonteesta, vaikutuksista ja mahdollisuuksista. He pohtivat muun muassa koneiden luovuutta, algoritmien merkitystä, tulevaisuuden liikkumistapoja, asuinympäristön viihtyvyyden parantamista datan avulla sekä älylaitteiden vaikutuksia lapsiin ja nuoriin.

Paljon huomiota saavat ne moninaiset eettiset kysymykset, joita tekoälyn käyttöön kytkeytyy. Teoksessa pohditaan esimerkiksi, miten varmistetaan yksityisyyttä kunnioittava datan käyttö ja sen perusteella tehtyjen päätösten oikeudenmukaisuus. Digitaalinen teknologia on kietoutunut tiiviisti myös yhteiskunnan perustoimintoihin, kuten sähköverkkoon, ruokahuoltoon ja talousjärjestelmään, mikä on tehnyt kyberturvallisuudesta entistä tärkeämpää.

Älykäs huominen kuuluu Helsingin yliopiston Tiedekulman kanssa suunniteltuun Tiedekulmapokkari-sarjaan, joka tarjoilee tuoretta tutkittua tietoa ajankohtaisista aiheista helposti lähestyttävällä tavalla. Aihepiiriin liittyvä Ihmisten tekoäly -ohjelmasarja käynnistyi Tiedekulmassa 21.9.

Jaa artikkeli: