Saitko bitcoin-tuloja? Verohallinnon terveiset voivat tulla yllättäen

Verohallinto muistuttaa kaikkia, jotka ovat tehneet voittoa bitcoinilla tai muilla kryptovaluutoilla. Kryptovaluuttamaailmaa entistä aktiivisemmin tarkkaileva verottaja voi iskeä, mikäli tuloja on jättänyt ilmoittamatta.

– Virtuaalivaluutan käytöstä saadut tulot ovat veronalaisia. Virtuaalivaluuttakaupoissa tulot tulevat Suomessa verotettaviksi sinä vuonna, kun ne realisoituvat. Kun käyt kauppaa virtuaalivaluutoilla, kuten bitcoineilla, muista ilmoittaa syntyneet tulot verotuksessasi, Verohallinto kirjoittaa.

Verohallinnon ohjeet: vero.fi

1) Tee veroilmoitus verkossa.

Tee täydennykset veroilmoitukseen osoitteessa vero.fi/veroilmoitus. Voit ilmoittaa virtuaalivaluuttatulot verkkopalvelussa kohdassa “Muut pääomatulot”. Ilmoita louhinnasta saadut tulot kohdassa “Muut ansiotulot”. Veroilmoituksen viimeiset palautuspäivät ovat 8.5. ja 15.5.

2) Älä lähetä paperisia erittelyjä virtuaalivaluuttatapahtumista veroilmoituksen mukana.

Säästä virtuaalivaluutoilla tehdyt hankinta/osto- ja myyntidokumentit itselläsi. Verohallinto pyytää muistiinpanoja tarvittaessa. Muistiinpanoja on säilytettävä kuusi vuotta verotusvuoden päättymisestä.

3) Tulot verotetaan joko pääomatulona tai ansiotulona.

Virtuaalivaluutan käytöstä saatu tulo verotetaan kokonaan pääomatulona. Louhinnassa saatu tulo verotetaan kokonaan ansiotulona. Virtuaalivaluutan arvona käytetään sen vaihtokurssia käytön tai louhinnan hetkellä.

4) Toimi ajoissa.

Vältä työläs jälkiselvittely ja ikävät seuraamukset ilmoittamalla tiedot veroilmoituksella ajallaan. Verohallinto seuraa ja valvoo myös virtuaalivaluuttakauppojen ilmoitustietoja. Tämänkaltaisiin uusiin ilmiöihin voi liittyä harmaata taloutta, mutta usein on kysymys siitä, ettei ilmoittaja tiedä, mitä kaikkea kuuluu ilmoittaa. Verohallinto kohdistaa verovalvontaa tehostetusti niihin toimijoihin, joiden ilmoituksissa havaitaan puutteita. Valvonnassa hyödynnetään käytössä olevia vertailutietoja.

Jaa artikkeli: