80-luvulla Mikrobitin kanssa kilpaili Printti – lehden koko arkisto luettavissa netissä

Vuosi 1984 oli merkittävä kotimaisen tietokone- ja pelijournalismin saralla. Tällöin alettiin julkaista kaikkien tuntemaa Mikrobittiä ja unohduksiin painunutta Printtiä.

Janne Rautiainen on tehnyt todellisen kulttuuriteon. Hän nimittäin skannasi kaikki Printti-lehden julkaisut vuosilta 1984 – 1987 ja julkaisi ne A-lehtien luvalla netissä.

Printti oli hyvin samankaltainen julkaisu kuin Mikrobitti. Printissä oli niin peliarvosteluita kuin ohjelmalistauksiakin Commodore 64:stä Amstrad CPC:hen ja ZX Spectrumiin.

Lehtiarkistosta voi katsella artikkeleita mm. Kansallis-Osake-Pankin C64-verkkopankista Kotikoplarista, Amiga 500:n markkinoilletulosta, tietokonekammosta, VIC-20:lla tehdystä älykodista ja MS-DOS:n bat-tiedostoista.

Ja näin jälkeenpäin mainokset ovat yhtä mielenkiintoisia kuin itse artikkelitkin. Lehdissä näkyy mm. Mikko Alatalon tähdittämää legendaarista, sarjakuvamaista Atari-mainosta.

– Tykkään skannata talteen vanhoja tietokone- ja peliaiheisia lehtiä ja läpysköitä, etteivät ne jäisi pölyttymään hyllyihin vaan kaikki pääsisisivät nauttimaan niistä, Janne Rautiainen sanoo Turbovisiolle.

Rautiainen lahjoitti skannaamisen jälken lehtiarkiston Suomen pelimuseolle, Tampereelle.

Jannella on vielä haave: hän yrittää saada kokoon mahdollisimman paljon Trioposti ja Info’s Computer Club -lehtiä. Info-lehtiä hänelle on jo luvattu arkistollinen Info-kirjakauppaketjun toimistosta.

Tutustu Printti-lehden arkistoon täällä.

Suomen pelimuseon sivut löydät osoitteesta http://vapriikki.fi/pelimuseo/.

Jaa artikkeli: